Най - посещаваните места в Обединени арабски емирства

  1. Бурж Халифа

  2. Дубай

  3. Бурж ал Араб

Обединени арабски емирства

Близкия изток
Дирхам (AED)
+2 часа
240 V

Обединените арабски емирства или ОАЕ са една от най-проспериращите държави в света. Страната е обединение от седем съседни емирства – Абу Даби, Аджман,  Дубай, Шарджа, Фуджейра, Рас ал-Хайм и Ум ал-Куейн. Най-голямато и най-богато от всички емирства е Абу Даби. Голямото богатство и стремеглавото развитие на ОАЕ идва от откритите през 20ти век залежи на петрол и газ.

В края на 20ти век, след като се разбира че държавите от ОАЕ ще имат залежи на газ и петрол до около 2015 г., става ясно, че за да продължи просперитета на емирствата трябва да се намери друг начин за печелене на пари. Дубай решава да инвестира голяма част от приходите от природните изкопаеми в туризъм. Радикалното решение на първо време е прието с надсмешка, особено като са показани проектите за най-висока сграда в света, изкуствени острови в морето и тн. Въпреки това след първите години на инвестиране в инфраструктура, хотели и обновяване на града, започват да и туристите. От тогава броят им се увеличава с всяка изминала година. Постепенно Дубай става световен туристически център. В Дубай и околните емирства почиват едни от най-известните хора в света и градът е станал нарицателно за охолство и добър живот. Почти на всеки ъгъл може да бъдат видяни лъскави коли и заведения, пристанища и скъпи яхти.

За разлика от Дубай атмосферата в Абу Даби е малко по-различна. В града няма толкова високи сгради, като в Дубай, няма толкова хотели и заведения. Разбира се, това не значи, че почивката в Абу Даби е загуба на време! Напротив! В града Абу Даби могат да се открият и присъщите за Дубай скъпи хотели и заведения, но те не са толкова показни. Една от забележителностите е дворецът в Абу Даби. Построен е изцяло в ислямски стил, като нощем цветовете на купола му се сменят.

Останалите емирства не са толкова развити, както Дубай и Абу Даби. Въпреки това те също просперират покрай своите съседки. Когато в Дубай започва бурния строеж на жилищни и офис сгради, наемите и продажната цена на земи и имоти рязко скача. Това води до отлив на част от потенциалните купувачи от Дубай и Абу Даби и ги води в околните емирства, където цените не са толкова високи, а все пак, разстоянието помежду им не е голямо.

През 2011 г. В Дубай е завършена най-високата сграда в света – Бурж Халифа (848 м.).

Едни от най-грандиозните строежи на планетата също се намират в Дубай – трите изкуствени палми и изкуственият архипелаг Светът. Светът представлява група от икуствени пясъчни острови в океана, след като бъдат построени и развити островите ще бъдат продадени на инвеститори. Всъщност, голяма част от островите са били продадени далеч преди започването им.

Пътуването е до Обединените арабски емирства е задължително със самолет. Редовни полети има от Истанбул, Турция до Дубай или Абу Даби. Пътуването до ОАЕ с друг вид транспорт би било опасно и най-малкото твърде продължително. Инфраструктурата във всички емирства е на изключително високо ниво. Хотелите обслужват клиентите си с малки бусове за разстоянието между тях и летището. Такситата са навсякъде в града и са най-добрия начин за обиколка на града. Всички таксиметрови шофьори знаят английски и такситата, от своя страна, са нови и поддържани автомобили.

Въпреки че регионът е изключително размирен, ОАЕ са се откъснали от околните конфликти през последните десетилетия. Това прави Обединените арабски емирства предпочитана дестинация за почивка.

 

Пари и валута в Обединени арабски емирства

Официалната валута в Дубай и Обединените арабски емирства е дирхам. Можете лесно да обмените пари в обменни бюра или банки. Щатският долар е далеч по-използван отколкото еврото, така че за предпочитане носете долари.

 

Бакшиши в Обединени арабски емирства

В изисканите ресторанти към сметката е включен и бакшишът. Ако това не е така е прието да оставите около 10% бакшиш.

 

Говорими езици в Обединени арабски емирства

Официалният език в Обединените арабски емирства е арабския, но английският е силно разпространен. Почти всички жители го говорят (особено в Дубай) и е лесно човек да се разбере с тях на английски.

 

Щепсели и контакти в Обединени арабски емирства

Като при повечето бивши британски колонии и в Обединените арабски емирства контактите са от британски, троен, тип. Напрежението в мрежата е 240V с честота 50Hz.

 

Часова разлика между България и Обединени арабски емирства

Часовата разлика между Дубай и България е +2 часа и няма лятно време.

 

Още информация за Обединени арабски емирства

  • Виза за Обединени арабски емирства: За български граждани е нужна виза за престой в Обединени арабски емирства. Ако само минавате транзитно през страната, не се нуждаете от транзитна виза, ако престоят ви е по-малък от 1 ден.
  • Възможно е да ви откажат допускане в Обединените арабски емирства, ако имате в паспорта си виза за Израел или печати от израелско ГКПП.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Обединени арабски емирства:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори